Specjalizujemy się w hodowli i sprzedaży osobników rasy Liomousine. Jest to średniej wielkości gatunek krów wywodzący się z Francji i uchodzący za jedną z najlepszych ras mięsnych na świecie. Hodowla ta, w ostatnich latach zyskała popularności na całym świecie, choć w Polsce nie jest jeszcze dobrze znana wśród konsumentów. Limouseine wyróżnia charakterystyczne czerwonobrunatne umaszczenie, spokojny temperament i łatwość w wycieleniu, co czyni ją idealną rasą hodowlaną. Limousine należy do gatunku krów mięsnych dostarczających wysokiej jakości chudą (nisko-tłuszczową) wołowinę poszukiwaną przez najlepsze restauracje w Polsce i Europie. Wiemy to ze swojego doświadczenia, gdyż dostarczamy bydło i mięso do naszych Klientów w Holandii, Niemczech i innych krajów Europy, jak również na zamówienie do wybranych krajowych restauracji.
Mięso pozyskane z bydła w wieku powyżej pół roku.
Wołowina to gatunek mięsa, łatwo rozpoznawalny z uwagi na kruchość i barwę mięsa oraz smak. To jedno z najwartościowszych odżywczo mięs – charakteryzuje je średni poziom zawartości tłuszczu oraz bardzo wysoka zawartość przyswajalnego białka (która wynosi 70-100%). Mięso wołowe jest jednym z głównych źródeł witaminy B12, B1 i B6. Jest bogatym źródłem fosforu, żelaza i cynku (jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży i karmiących).
Wołowina jest jednym z najpopularniejszych mięs zarówno pośród konsumentów jak i kucharzy. Dzieje się tak głównie z uwagi na zapach i smak. Wołowina jest bogata w prekursory, które pod wpływem obróbki kulinarnej, wchodząc w reakcję z innymi składnikami wydobywają bogaty, zróżnicowany smak i aromat. Prekursory zawarte są w każdym rodzaju mięsa w różnych proporcjach, wołowina zawiera ich szczególnie dużo, dzięki strukturze włókien oraz wieku ubijanych zwierząt (odpowiednio dojrzałe mięso wpływa na wysoki poziom prekursorów).
Wołowina naszej produkcji jest wyjątkowa ze względu na bezstresowy sposób chowu zwierząt oraz wypasanie ich na ekologicznych mazurskich łąkach co przekłada się na pierwszej jakości wołowinę.